Lepe misli - Dobri nasveti

Bom zmogla? Boš!

Bom_zmogla_nina_drzaj_wowbaby.si_17.8.2017_750

Danes je bil slab dan. Večer je in otroci že spijo, jaz pa se sprašujem, če bom zmogla zjutraj vstati iz postelje, ponovno pripraviti zajtrk, obleči otroke, jih usmerjati pri vseh opravilih, opozarjati ob napakah in (če se le da) ostati mirna, odgovarjati na vsa vprašanja ter obdržati nasmeh na licih. Neskončno jih imam rada in pomenijo mi vse na svetu, a pride obdobje, ko se počutim resnično zanič in ne vem, če je sploh kaj, kar počnem prav. Včasih pomaga, da se umaknem za nekaj trenutkov, prosim za pomoč svojo mamo, si vzamem nekaj časa zase in se pogovorim s prijateljico, včasih pa lahko samo čakam, da mine. Biti mama je lepo, a težko. Ves čas se sprašujem, če bom zmogla. Kako je lepo, če imaš v takih trenutkih nekoga, ki te zna dvigniti in spodbuditi k temu, da si naslednji dan še boljša mami.

Si imela tudi ti slab dan? Naj bom danes jaz tvoja spodbuda. Zmogla boš!
Zmogla boš tudi tiste dni, ko imaš v službi goro dela, razmišljaš pa lahko samo na to, če tvoj otrok v vrtcu joka ali ne!
Zmogla boš tudi takrat, ko trka luna in tekmujete v tem, kdo je najbolj siten!
Zmogla boš vse neprespane noči in zgodnjo jutranjo budilko!
Zmogla boš skrb za otroke tudi takrat, ko bodo bolni in te bodo najbolj potrebovali!
Zmogla boš ostati trdna in mirna takrat, ko otroci najbolj preizkušajo meje!
Zmogla boš vse izpade trme v javnosti in metanje po tleh, pa čeprav bi se najraje pogrnila v zemljo!
Zmogla boš tudi tiste dni, ko se počutiš slabo ali te boli glava!
Zmogla boš vse bratsko sestrske prepirčke, ki te spravljajo ob živce!
Zmogla boš prilagajanja, ki so potrebno zato, da družina funkcionira!
Zmogla boš otroke postaviti na prvo mesto in poskrbeti za njihove potrebe!
Zmogla boš leta in leta skrbi in strahu pred tem, da se otrokom ne bi kaj zgodilo!

Ni lahko, ampak ti boš to zmogla!

Čeprav je v tistem trenutku težko in začutiš, da je vse kar potrebuješ nekaj miru ter objem, ti povem, da je vse to normalen in razumljiv del materinstva. V trenutkih šibkosti sebi in otrokom pokažeš ter priznaš, da nisi popolna ter jih naučiš soočanja s težkimi in napornimi situacijami. Imej v mislih, da nobeno takšno obdobje ne bo trajalo dolgo, čeprav se v tistem trenutku tako zdi in da opravljaš najlepšo službo na svetu, ki je edina poplačana s poljubčki in objemčki, kar te naredi najbogatejšo na svetu. Mamice zmoremo in včasih se je potrebno pogledati skozi otroške oči, da to opazimo in si priznamo.