Preživljanje prostega časa

Predlogi za poletno igro na prostem

nina_drzaj_z_ljubznijo_mama_wowbaby.si_predlogi_za_igro2_750

Poletje je kot nalašč za brezskrbno igro na prostem. Kljub poletni vročini, so deli dneva, ko je zunaj zelo prijetno in se lahko otroci marsikaj igrajo. Najbolje je, da poiščemo kotiček v senci ali vsaj bližino sence in se opremimo z dovolj tekočine, pokrivali ter veliko sadja, pa smo pripravljeni na zabavna poletna jutra, popoldneve in večere. Moji otroci v tem času obožujejo to, da lahko bosi tekajo po travi in da je na razpolago vedno nekaj vode, ali za igro, ali za čofotanje. Tudi igra v peskovniku je zabavna. In pa igra na otroških igralih, če so le-ta v senci in pa pomoč na domačem vrtu, igre z žogo, vožnja s kolesom, poganjalcem, skirojem, rolerji ter drugi športi. V nadaljevanju bom podala nekaj predlogov za poletno igro na prostem, s katerimi boste na preprost način zaposlili svoje otroke.

Predlogi za poletno igro na prostem:

  • Senzorična posoda z vodo. Plastično posodo napolnite z vodo in dodate različne plastične posodice in kozarčke, ladjice in čolne, gobice za pomivanje posode ter krpice za pomivanje posode, zajemalke in razpršilke z vodo ipd. Gobice in krpice lahko narežete na manjše kose, v obliki različnih geometrijskih teles, uporabite lahko različne barve predmetov, obarvate vodo z jedilno barvo in še in še. Na tak način se lahko otroci igrajo ure in ure. Podobno, kot v bazenčku, le da je igra nekoliko bolj usmerjena v ožemanje, prelivanje in pršenje in zato koristna za razvoj fine motorike, koordinacije oko-roka, domišljije ipd.
  • Vodni balončki. Balončke napolnite z vodo in se z njimi obmetavajte. Odlična osvežitev med vročinskim valom in zelo zabavna aktivnost za otroke.
  • Ustvarjanje  s prstnimi barvami, na prostem. Veliko staršev se ustvarjanju z različnimi barvami med letom izogiba, saj včasih nastane prava packarija, ki jo je težko očistiti. V poletnem času imamo odlično priložnost, da takšno igro preselimo na prosto in pustimo otrokom, da se izrazijo. Ponudimo jim lahko šeleshamer papir, prstne barve, vodene in tempera barve, čopiče idr. Material ter jih spodbudimo k temu, da slikajo na različne načine in čimbolj prosto. Po končanem ustvarjanju, jih lahko preprosto stuširamo, čiščenje na dvorišču, pa ni posebej zahtevno, hihi.
  • Na podoben način lahko na dvorišču ustvarjamo tudi s plastelinom, različnimi naravnimi materiali, lepilomkinetičnim peskom in še in še.
  • Barvanje kamenčkov, školjk in drugih naravnih materialov s tempera barvami. Med poletnimi sprehodi po gozdu, parku, na morju in drugje, lahko naberemo različne kamne, školjke, storže, palice in druge naravne materiale. Doma jih lahko razvrščamo, z njimi prirejamo, štejemo, jih pobarvamo, lepimo na papir, okrasimo z raznoraznimi bleščicami, vato, dodamo biserčke in naredimo različne dekoracije. Idej je ogromno.
  • Igre, kot so balinanjekegljanjebadmintongumitvistfrnikole ipd. Naštela sem le nekaj iger, primernih za različno stare otroke, ki se jih lahko igramo skupaj z otroki, ali pa se igrajo oni sami. Balinanje, recimo, je lahko aktualno že zelo zgodaj, saj je igra zelo preprosta, hkrati pa ne zahteva veliko energije in fizične aktivnosti ter je zato primerna tudi za najbolj vroče dni.
  • Risanje s kredami na asfalt. Krede za asfalt so stvar, ki jo imamo doma vedno na razpolago in so aktualne v vseh letnih časih. Z njimi lahko otroci rišejo, barvajo in pišejo, kar je vedno zanimivo.

Vse skupaj bo še bolj zabavno, če boste na seznam aktivnosti dodali še delanje in lizanje domačih sladolednih lučk. Na prostem ali doma. 😉

Upam, da sem vas spomnila na kakšno aktivnost, ki je že dolgo niste počeli in da vam članek koristi. Čim več brezskrbnih poletnih dni na prostem vam želim in lepe počitnice!