Posebne priložnosti, Pust, Recepti

RECEPT: KVAŠENE MIŠKE

kvašene miške

Po uspešni peki krofov sem se odločila, da bi poskusila speči še nekaj iz kvašenega testa. Na spletu sem izbrala kar prvi recept in s 7 letnim sinom Jašo sva se odpravila na delo veselo.

Recept in priprava je zelo enostavna in primerna za takšne laike, kot sem jaz, in z veseljem lahko vključite v pripravo mišk tudi otroke (le pri peki ne).

Obilo veselja pri pripravi!

 

TRAJANJE: ok. 2 h

RECEPT (iz te mase sem dobila 3 velike krožnike dvojno nadevanih mišk)

500 g ostre moke

15 g svežega kvasa

1 čajna žlička soli

70 g stopljenega masla

100 g sladkorja

2 jajci

5 dcl toplega mleka

3 žlice ruma

1 naribana limonina lupinica ali pomarančna (kaj imate raje)

olje za crtje

sladkor v prahu za posip

sama sem dodala k receptu še marmelado in miške nadevala še z njo, hi, hi. Res imamo v hiši velike sladkosnede.

 

POTREBŠČINE:

večja kozica za peko mišk in pokrovka

penovka

papirnate brisače in pladenj za odlaganje, da se miške odcedijo olja

stroj za mešanje testa

tehtnica

lesena kuhalnica ali špila

kuhinjska krpa

žlica

“injekcija” za polnjenje z marmelado

 

POSTOPEK

V skledo za mešanje s strojem je Jaša presejal skozi cedilko moko in v sredini pripravil vdolbino za preostale sestavine. Posebej je v mlačno mleko zdrobil kvas in zmešal s sladkorjem, ter vse vlil k moki. V skledo je dodal še vse preostale sestavine.

 

 

Mešalniku sva pritrdila metlico za kvašeno testo in ga pustila, da je mešal okrog 15 minut. Testo sva potem v skledi pokritega s kuhinjsko krpo pustila vzhajat okrog 45 min, da je postalo zelo rahlo in se je precej dvignilo. Skledo lahko pokrijete tudi s tetra pleničko, če je pri roki.

 

vzhajanje testa

 

Sedaj sem s pripravo nadaljevala sama, brez Jaše. Pripravila sem kozico za cvrtje in dolila belo olje za približno 2 prsta (miške se med peko ne smejo dotikati dna posode). Olje sem segrevala počasi in ne na najvišji temperaturi. Pravo temperaturo olja sem preverila z leseno špilo in ko so od nje začeli plavati mehurčki, je bilo olje pripravljeno za peko.

 

(to olje je še prehladno, ker se od špile ne dvigujejo mehurčki)

Žlico sem pomočila v olje in zajela v testo. Sprva sem bila nerodna, a se je “miška” v olju lepo oblikovala, tako da brez skrbi. Zajemanje je bilo vedno boljše in z žlico sem kar kmalu naredila lepe “žličnike”-miške in jih dajala v olje (žlico vedno prej pomočite v olje, drugače se bo testo sprijelo na njo!) Pokrila sem jih s pokrovko in jih pekla okrog 3 min na eni strani, odstranila pokrovko in jih pekla brez še na drugi strani, dokler niso lepo porjavele.

 

 

Odlagala sem jih na papirnato brisačo. K receptu sem dodala svojo noto in miške nadevala z marmelado (kar ni v receptu), saj pri nas reees obožujemo sladko. Torej, lahko pečene miške samo posipate s sladkorjem v prahu in jih postrežete, ali pa tako kot midva z Jašo, jih nadevate še z marmelado in jih nato posipate s sladkorjem.

Iz mase nastane precej mišk, ki so zunaj hrustljave, znotraj pa nebeško mehke, tako da jih lahko podelite še s sosedi, prijatelji, z ostalo družino. Razveselili jih boste!

kvašene miške

Dober tek!