Dojenček, Otroška sobica, Spanje

Za prijetno in varno spanje novorojenčka

posteljnina

Med nosečnostjo nas čaka kar nekaj načrtovanja, nakupovanja in drugih priprav na novorojenčka. Pomemben del priprav na novorojenčka je tudi opremljanje otroške sobice. Nekateri starši imajo možnost urediti celotno otroško sobo, spet drugi pa za novorojenčka uredijo in pripravijo samo del spalnice, dnevne sobe ali otroške sobe, ki si jih deli več bratcev in sestric. Vse to je popolnoma v redu, saj dojenček resnično ne potrebuje veliko prostora in je najbolj zadovoljen v bližini mame. Meni osebno je bilo najbolj pomembno to, da ima umirjen in lep kotiček za spanje (pa četudi je kdaj spal pri meni) in praktično previjalno mizo s prostorom za potrebščineplenice in osnovna oblačila.

Največ veselja sem imela s pripravo posteljice in nakupovanjem posteljnine. Kupila sem nekaj različnih rjuh, ki jih ni nikoli preveč, ker se večkrat zgodi kakšna nesreča in jo je potrebno zamenjati in obrobo za posteljico. Zraven sem kupila še nekaj kompletov večdelne posteljnine. Od tega, koliko delno posteljnino boste kupili, je odvisno tudi to, kaj komplet vključuje. Če kupite dvodelno posteljnino, potem potrebujete še odejo in vzglavnikrjuho in obrobo za posteljico. Ko sem nakupovala za Aljaža, sem kupila posteljnino, nekaj dvodelnih in tridelnih, da sem jih imela dovolj za preoblačenje. Ker so vzorci na posteljninah tako luštni, sem zagotovo kupila kakšen komplet preveč, hihi. Še dobro, da sem nakupovala v nevtralnih barvah in vse to kasneje uporabila še za Zaro in Jakoba. Priznam, da sem za Zaro kupila še dodatno posteljnino v vijolični barvi, za Jakoba pa nove rjuhe (stare so se uničile) in dvodelno posteljnino, ki se je ujemala z novo barvo stene v otroški sobi. Podobno sem nakupovala odejice. Dva od treh mojih otrok sta zimska, zato imamo doma kar nekaj odejic. Izbirala sem jih glede na velikost (večje/manjše), debelino (tanjše/debelejše), material (bombaž/flis/voljna itd.) in mesto uporabe (posteljica/otroški voziček/avto). Moram reči, da odejice pridejo prav tudi pri starejših otrocih. Nikoli ne veš, kdaj koga zebe med vožnjo v avtu ali doma, v postelji in na kavču. Pa tudi zunaj, na travi, jih lahko uporabimo. Kadar gremo na izlet, jih imamo vedno s seboj.

Za novorojenčke je zadnje leto v modi tudi zelo uporabno gnezdece. Kokon ima zaradi svoje strukture veliko prednosti. Lahko ga uporabljate v postelji staršev (v izogib kotaljenju, da ga ne “stisnete” s telesom, še posebej priporočljiv za starše, ki želijo spati z dojenčkom v postelji), v jaslicah/zibki/posteljici (visoki robovi olajšajo pravilno polaganje otroka na bok, kar je zelo pomembno, če na primer dojenček bljuva), na tleh (za počitek, igro, spremljanje okolice), na potovanju (kokon se enostavno zvije in spakira, za uporabo pri daljših obiskih pri družini in prijateljih), v vozičku (kot dodatna blazina, kokon se ovije okoli otroka in absorbira udarce med sprehodom), ko otrok zraste na višino 70 cm in več, lahko kokon uporabite kot blazino, igralno podlogo in podlogo za previjanje. Ko sem slišala zanj, mi je bilo takoj žal, da ga nisem preizkusila. Zelo so lepi in po moje tudi dejansko uporabni. Kar se tiče kotička za spanje, drugih stvari nismo uporabljali. Vsak od otrok spi s svojo najljubšo plišasto igračko/ninico in to je to. Prijetno, mehko, umirjeno in toplo. Tudi tetra plenička je lahko otroku čudovita ninica, ki pomirja.

Veliko mi pomeni, da je sobica za novorojenčka urejena in topla ter da daje občutek domačnosti. Zelo pomembna mi je tudi večerna rutina in verjamem, da je le-ta, skupaj z urejenim kotičkom za spanje, zelo pomembna za lepo spanje dojenčka in otroka. Veliko navad iz prvih mesecev življenja ostane za celo življenje. Lahko noč.

Nina Držaj, Z ljubeznijo, mama.

 

gnezdece posteljnina

Bi bil/a rad/a obveščena še o vseh novostih, drugih novih zapisih in aktualnih popustih?Potem te vabimo, da se čimprej prijaviš na e-novičke in tako boš vedno med prvimi, ki bodo seznanjeni z vsemi novostmi. Prijaviš se TUKAJ.