Dojenček

Aktiven dojenček

Nina_Drzaj_z_ljubeznijo_mama_blogerka_wowbaby.si_aktiven_dojencek_plazenje_prvi_koraki_wowbaby.si2_750

S tem, ko postaja naš dojenček vedno večji in večji, postaja tudi vedno bolj aktiven. Kar naenkrat pride do faze v razvoju, ko se začne plaziti, kobacati, vstajati in hoditi ob opori ter radovedno raziskovati okolico.

Jakob je trenutno v svoji najbolj aktivni fazi do sedaj. Dolgo smo čakali na to, da bi začel kobacati in se vstajati ob opori, zato smo nad vsem tem navdušeni. Z veseljem ga opazujemo in spodbujamo, hkrati pa mu vedno in povsod omogočimo, da samostojno raziskuje prostor in okolico. S toplim vremenom ima tudi zunaj veliko možnosti za raziskovanje. V zadnjih dveh tednih je umazal dvakrat več oblačil, kot običajno, raztrgal dvoje hlač, na obrazu pa ima tako velik nasmešek, kot še nikoli. Res je ponosen nase in mi smo nanj. Na to, da oblačila perem vsaki dan, sem se že navadila. No, na raztrgane hlače se ravno ne bi želela navaditi, zato sem takoj pomislila na kolenčnike, ki bi nekoliko zavarovale tanke hlače in kasneje, med poletjem, tudi njegova kolena.

Odkar ves čas kobaca in se vstaja ob opori so nogavičke z mehko gumo, ki ne drsi, obvezna oprema. Kadar se odpravimo od doma, ima na sebi mehke copatke oz. čeveljčke, doma pa mu je najbolj udobno v bombažnih hlačkah in nogavičkah z abs ali žabicah z abs. V torbici imam vedno kolenčnike, ki mu jih dam na kolena v parku, na kamenčkih ali na asfaltu. Prav lušten je z njimi in zaenkrat se dobro obnesejo. Kljub temu, da je ta aktivna faza zelo naporna, saj ga ne moremo pustiti samega niti minuto, ker se prehitro znajde v nevarnosti, je ena mojih najljubših. Kako vztrajni so otroci! V samo nekaj dneh se je naučil kobacati, vstajati in hoditi ob opori. Kmalu bo potreboval čeveljčke za prve korake, jaz pa se še vedno nisem sprijaznila s tem, da se bo v naslednjih dneh prelevil iz aktivnega dojenčka v aktivnega malčka.

Na srečo so naši dnevi zapolnjeni s skupnimi trenutki, aktivnostmi, igro na dvorišču in vrtu ter družinskimi izleti, zato o tem nimam časa veliko razmišljati. Moji trije otroci mi življenje popestrijo na načine, ki si jih pred leti sploh nisem znala predstavljati. Pomlad, poletje in jesen kar kličejo po aktivnostih in igri na prostem, zato v naslednjih mesecih zagotovo ne bomo doma, ampak čim več na svežem zraku. Tako se tudi dolge zime s kratkimi dnevni lažje preživijo, hihi. Pa naj kar bodo umazani in srečni, s tem ni čisto nič narobe. Moja babi je vedno rekla: »Še dobro, da imamo pralni stroj!«.