Otroška sobica

Dekoracija otroške sobice

otroska_soba_ninadrzaj_wowbaby.si0_750

Pri opremljanju otroške sobe ni pomembno samo to, da je pohištvo primerno in funkcionalno ter da je v njej dovolj prostora za vse potrebščine, ampak je pomembno tudi to, da se otrok v njej dobro počuti. Že takrat, ko sem opremljala sobico za prvorojenca, sem dobro premislila o tem, kakšno pohištvo nam bo prišlo prav več let in, razen nekaj manjših posodobitev in spreminjanja postavitve pohištva, je sobica že pet let enaka, v njej pa se dobro počutijo vsi trije otroci. Poleg funkcionalnosti pohištva mi je bilo pomembno tudi to, kakšne barve je stena sobice in kateri dodatki ji bodo dali piko na i.

Moj stil je minimalističen, zato pri dekoraciji otroške sobe nisem pretiravala. Naše pohištvo je bele barve, zato sem kot barvo za steno pred leti izbrala svetlo zeleno, ker pomirja in sprošča. Pred Jakobovim rojstvom smo sobo prebarvali v bež barvo, saj je bilo v sobi več barvnih dodatkov, ki so sobo dovolj popestrili. Eno steno krasijo stenske nalepke, večina dodatkov pa je v zeleni, rdeči in rumeni barvi ter v ostalih nevtralnih tonih. Zelen je recimo tepih, pa tudi nekaj vreč v katerih shranjujemo izdelke za ustvarjanje in večina predalov, za igrače, je v omenjenih barvah, zato se vse lepo dopolnjuje. Všeč mi je, če so del dekoracije tudi kakšne igrače (namenjene tudi igri, seveda), recimo plišasti medvedki, lesene igrače, igralne podloge in vrtiljaki in/ali mobile. Poličke in stene sem popestrila s fotografijami, na stene pa sem dodala tudi lesene črke, ki sestavljajo imena vseh treh otrok. Na policah in na previjalni mizi so del dekoracije tudi luštkane pletene košare in košare iz blaga, ki shranjujejo naše drobnarije, pa kakšna punčka iz blaga, nočna lučka in bombažne lučke v barvah sobice. Če so vam všeč nekoliko bolj zapolnjene stene, lahko okvirjem s fotografijami dodate še okvirje s printi različnih citatov in grafike ter girlande. Girlande so lepa popestritev stene nad posteljo ali previjalno mizo in se lahko barvno dopolnjujejo za barvo sobice, posteljnine in drugih dodatkov, recimo okrasnih blazin in odejic.

Vedno bolj se nagibam tudi k nakupu ogledala. Všeč so mi otroška ogledala, ki so v obliki različnih otroških motivov in zato več kot primerna za na steno otroške sobe. Po eni strani so uporabna, saj se otrok v ogledalu opazuje, kar je dobro za njegov razvoj (ogledala so priporočljiva že za igro z dojenčki; seveda pazimo na varnost), po drugi strani pa so lep okras otroške sobe. Ne pozabite na to, da so lepa dekoracija otroške sobe tudi njihovi ustvarjalni izdelki in risbice. Pri nas imamo celotno steno posvečeno njihovim risbicam, izdelke pa večkrat razstavimo na poličko. Načinov za razstavljanje risbic je več. Midva sva kupila posebno kovinsko zajlo, s kljukicami, kamor jih obesimo. Podobno zadevo si lahko naredite sami s kakšno vrvico in lesenimi kljukicami, risbice daste v okvir in jih na steno obesite, jih na steno prilepite z washi trakci, jih obesite na kakšno magnetno tablo ali na pano ipd. Če imate kakšno inovativno idejo za razstavljanje izdelkov in risbic, je bom vesela tudi jaz.

Predvsem se mi zdi pomembno to, da v otroški sobi izrazimo svojo in otrokovo osebnost in jo opremimo ter dekoriramo tako, da ga bo pri njegovem razvoju spodbujala, se mu bo v njej enostavno osredotočiti in razmišljati in mu bo prijetno pri igri ter sproščeno pri počitku. Če je vaš otrok že večji, ga lahko v dekoracijo otroške sobe vključite tako, da si določen izdelek za v sobo izbere sam ali ga naredite skupaj in mu dodate še spominsko in čustveno vrednost.