Dojenček, Oblačenje

Kaj obleči otroku jeseni in pozimi

kaj-obleci-otroku-jeseni-in-pozimi

Jeseni in pozimi se za mamice začnejo čisto nove skrbi. Kar naenkrat se ohladi in otroci potrebujejo cel kup nove jesenske in zimske garderobe. Že samo to, kaj otroku obleči, da mu ne bo ne prevroče in ne premrzlo, je velikokrat znanstvena fantastika. Jutra kar naenkrat postanejo mrzla, čez dan pa je še prijetno toplo in mamice velikokrat ne vemo, kdaj je primeren trenutek, da otroku oblečemo jakno ali zimsko bundo. Oblačila niso pomembna samo zato, ker si želimo, da bi naši otroci lepo izgledali, ampak so pomembna tudi zato, ker si zagotovo ne želimo, da bi zboleli in zato vsako jutro poglobljeno razmišljamo o trakcih, kapah in večplastnih oblačilih.

V tem času se večino pogovorov med mamicami začne z »Joj, kakšno vreme imamo! Saj ne veš, kako bi jih oblekel! A tvoj že nosi bundico?«. Dileme, kot so, ali že nositi trak in kapo ter kdaj pod hlače dati še hlačne nogavice, so vsako leto enake. Prehodi med letnimi časi so vedno manj opazni, zato smo mamice še nekoliko bolj zmedene. Čeprav so moji otroci še večino zadnjih tednov nosili tanjše jakne, je bilo kar nekaj ljudi, ki mi je svetovalo, da naj jih že vendar bolj toplo oblečem. Resnično ne vem, kaj je najbolje. Moja babi je vedno govorila, da se spomladi ne smemo prehitro sleči in jeseni ne prehitro obleči in nekako to še vedno upoštevam. Velikokrat se ravnam po sebi in po tem ali je meni mrzlo ali toplo, občasno pogledam druge otroke, kako so oblečeni, velikokrat pa jih oblečem po občutku in včasih tudi kiksnem mimo. Vedno potem vzamem še kakšno toplo jopico in pulover za rezervo ter pokombiniram. Kape so nam bile do nedavnega še čisto odveč in še dobro, saj je naš najmlajši nikakor ne mara. Vidim, da bo še zelo zanimivo. Zima je dolga in res me zanima, kdaj se bo vdal v usodo in bo nehal protestirati pri nošenju kap, šalov, rokavic in drugih zimskih oblačil. Si sploh nočem predstavljati, kako bo letos, ko bom vse tri tlačila v zimske kombinezone, jim obuvala škornje in jih prepričevala v nošenje kap in rokavic. Že lani je bilo najbolj fino, če so lahko sneg prijemali z golimi rokami, hihi. No, malo veselja pa jim tudi moramo pustiti, saj niso iz sladkorja.

Glede na vremensko napoved prihaja čas, ko nam bo nekaj dilem prihranjenih. Bunde, puloverji, kape, šali, rokavice, nogavice in topli škornji, bodo postali del obvezne opreme, saj prihaja sneg. Ja, zdaj pa bo postalo zares mrzlo in upam, da bo zimska idila trajala ter nas razveseljevala tudi v decembru. Ne pozabite na oblačila iz materialov, ki dihajo, na več plasti in tople zgornje dele. Tudi, če boste ostali v hiši, se lahko pokrijete z mehko odejo in se grejete ob gledanju snežink. Lepo bo.