Mi kot družina, Preživljanje prostega časa

“MAMI, PREBERI MI PRAVLJICO!”

pravljice za otroke

Eden najlepših trenutkov mojega dne je tisti, ko se zvečer odpravljamo v posteljo. Naša večerna rutina obvezno vključuje pravljico ali dve, otroka pa bi po navadi želela prebrati še vsaj tri dodatne pravljice ali zgodbice. Ljubezen do branja je nekaj, kar bi otrokom zelo rada privzgojila, zato se je v teh letih redko zgodilo, da bi zaspali brez pravljice, če pa se že je, pa je zato moral obstajati zelo dober razlog. Stavek: »Mami, preberi mi pravljico!« slišim večkrat na dan, zelo rad pa otrokom bere tudi naš ati, zaradi česar ga imamo še raje, hihi.

V knjižnico gremo vsak mesec. Nekaj knjig izbereva midva s Tomijem, nekaj pa si jih izbere vsak od otrok, po svojem okusu. Pride kakšen mesec, ko ogromno beremo in spet kak drug mesec, ko beremo manj, ampak vsaj tisto branje ob večerih je stalnica in nam koristi iz več razlogov. To je čas, ko smo skupaj, kot družina. To je čas, ko se otroci umirijo in se pripravijo na spanje. Z branjem si otroci bogatijo svoj besedni zaklad, branje pa je pomembna dejavnost za razvoj pismenosti, iz knjig se učijo osnovnih pravil vedenja, razvijajo domišljijo, ustvarjajo odnos s knjigami in še in še. To je čas, ki koristi vašemu odnosu z otrokom in vas povezuje. Branje z otroki je odgovor na veliko vprašanj in rešitev v veliko situacijah. Branje je rešitev v situaciji, ko so otroci nemirni, ko jim je dolgčas, ko ne veste kaj bi skupaj počeli, ko si želite razširiti obzorja in se kaj novega naučiti, ko želite med seboj povezati sorojence, ko želite, da otroci počivajo, pa ne želijo spati, ko vas mučijo razni vzgojni izzivi in tudi takrat, ko bi se z otroci želeli zabavati, pa nimate posebne ideje kako. Knjige lahko vzamete s seboj na izlete, na počitnice, v naravo, na morje in na plažo, k zdravniku in v restavracijo… Povsod! Ko bo otrok knjige vzljubil in se navadil na tiste minute/ure, ko jih prebira, mu ne bo nikoli več dolgčas.

Starši smo otrokom zgled in če bodo videli, da je čas za branje knjig nekaj, kar tudi nam veliko pomeni in da tudi mi v prostem času beremo, bodo knjige toliko lažje in še bolj spontano sprejeli ter vzljubili. Resnično sem radovedna, koliko šolarjev ob pisanju seminarske naloge vzame v roke knjige in koliko je takšnih, ki se zanašajo samo na svetovni splet. Dajmo, bodimo še malo staromodni.