Nosečnost

Nosečnost in priprave na porod

nosecnost-in-priprave-na-porod-wowbaby.si-nina-drzaj-z-ljubeznijo-mama

Zelo rada obujam spomine na svoje tri nosečnosti. Vsaka od njih je bila drugačna in nekaj posebnega in vsako nosečnost sem dojemala drugače. Drugače sem doživljala prve trenutke po zagledanem plusu na nosečniškem testu, drugače sem dojemala prve brce, priprave in nakupovanje za novorojenčka ter priprave na porod in drugače sem se tudi počutila. Če ne bi doživela, ne bi verjela, da lahko isto izkušnjo doživiš na toliko različnih načinov.

Med prvo nosečnostjo sem o porodu in trenutkih z novorojenčkom veliko razmišljala. Prebrala sem vse knjige na to temo (tiste, ki sem jih našla v lokalni knjižnici), prebirala sem forume, razmišljala o porodu, ampak ne preveč in ne premalo, temveč toliko, da se mi je zdelo ravno dovolj. Tudi telovadila sem in preizkušala določene porodne položaje, ki sem jih našla v knjigah, pa čeprav doma in ne na kakšnih tečajih ali telovadbah. Mislila sem, da bo to več kot dovolj. Slišala sem, da so pomemben del priprav na porod, tudi psihične priprave oz. sproščanje in koncentracija ter podobne vaje, ki krepijo te sposobnosti. Iskreno, s tem se nisem veliko ubadala in mislila sem, da bo dovolj, če bom fizično pripravljena in v dobri formi. O pomenu dihanja in predihavanja popadkov nisem veliko razmišljala. To je bila prva stvar, ki sem jo med porodom obžalovala. Uh, kako me je zadelo! Niti v sanjah si nisem predstavljala, da me bo porodna bolečina tako iztirila, da se ne bom mogla osredotočiti na nič drugega. Trudila sem se, ampak ni mi šlo najbolje. Ja, rodila sem in preživela (saj veste, kako rade rečemo, da če so vse rodile, bom še jaz), ampak na porod nisem imela lepih spominov.

Prve mesece po porodu si nisem mogla predstavljati, da bi to izkušnjo še kdaj ponovila. Čez čas je bila želja po drugem otroku vedno večja, jaz pa sem ves čas razmišljala o tem, kako bi si lahko porodno izkušnjo polepšala. Vedela sem, da zagotovo obstaja način, da se na porod bolje pripravim. In sem se. Tokrat se nisem osredotočila samo na fizično pripravljenost, ampak sem velik del priprav usmerila v sproščanje. Hodila sem na telovadbo in na jogo za nosečnice, prav tako pa sem obiskala tečaj priprave na porod. Tam smo veliko govorili o naravnem porodu, o alternativah lajšanja bolečin, o dihanju, vizualizaciji in še in še. V zadnjih mesecih sem vsako večer vizualizirala svoj porod, dihala in vadila ter se sproščala. Ostala sem pozitivna, umirjena in poslušala nežno glasbo. Moj porod je potekal točno tako, kot sem si predstavljala in želela. Izkušnja je bila popolnoma drugačna, kot prvič in neskončno sem bila hvaležna za to, da sem se imela možnost tako dobro pripraviti in da je vse potekalo, kot je. Podobno je bilo v tretje in zdaj imam ob sebi tri zdrave otroke, kar pomeni, da sem uradno najsrečnejša mama na svetu. Ja, saj vem. To smo vse, hihi.

Res priporočam, da se na porod pripravite. Gre za eno najpomembnejših izkušenj v našem življenju in zagotovo vam ne bo žal, če boste med nosečnostjo telovadile ter se sproščale, kar vam bo med porodom omogočilo nekoliko več koncentracije in umirjenosti. Za vsako izmed vas držim pesti za lep porod in za zdravo štručko. To je največ, kar si lahko želimo.