Lepe misli - Dobri nasveti, Vrtec in šola

Priložnost za nov začetek

adijo_poletje_5.9.2017_wowbaby.si1_750

V teh dneh povsod opazim fotografije otrok, ki se vračajo nazaj v šolske klopi, se tja odpravljajo prvič ali pa se uvajajo v vrtec. Toliko otrok, toliko čustev in toliko priložnosti za nov začetek. Tako kot je dobrodošlo, da z novim koledarskim letom zaveje svež veter in da postavimo nove cilje, tako je dobrodošlo, da tudi med letom, recimo ob začetku šolskega leta, premislimo o željah in načrtih in naredimo neke vrste reorganizacijo ter zastavljene cilje dejansko dosežemo.

Kljub (morda) stresnemu začetku, je september umirjeni mesec in, zame osebno, poln elana. Otroci so navdušeni, da se ponovno srečajo s svojimi prijatelji, da se v vrtcu in šoli nekaj dogaja, da se učijo o novih stvareh in da se začnejo tudi vse izvenšolske dejavnost. Starši se veselimo ustaljenega ritma, predvidljivih situacij in novih izzivov. Po vseh pripravah, nakupih copatkov, nahrbtnikov in druge jesenske garderobe, je čas, da se situacija umiri. Zastavila sem si veliko ciljev, zdaj pa je čas, da jih začnem uresničevati. V službi me čaka veliko zanimivih projektov, a tudi doma sem naredila nekaj reorganizacije in upam, da mi uspe obdržati zastavljene cilje. Gospodinjska opravila imamo od nekdaj razporejena med vse družinske člane (otroci pomagajo kjer lahko in so zadolženi za svoje stvari), a zraven treh otrok je vedno nekaj, kar ostane nepospravljeno in neurejeno. Zelo bi bila vesela kakšne pomoči pri hišnih opravilih, ker bi mi to omogočilo še nekaj več časa za družino, ampak očitno se bomo še naprej morali družiti ob sesanju in brisanju prahu. V bistvu smo že ta vikend začeli s skupnim pospravljanjem in dejansko veliko naredili, pa še zabavali smo se.

Odločila sem se, da se bom tega lotila še bolj organizirano, kot do zdaj, zato, da bi porabila čim manj časa. Dejansko za opravila porabim manj časa, če jih načrtujem vnaprej, jih zapišem in razporedim med vse nas. Ob natrpanem urniku imam velikokrat občutek, da moram nekaj narediti, pa ne vem kaj in se kar nekako iščem, razmišljam, naredim pa nič, kar je po moje največja napaka vseh nas. Odkar si opravila zapisujem, sem veliko bolj učinkovita, pa čeprav gre za stvari, ki jih dejansko ne pozabiš kar tako, ampak te pa zapis dodatno motivira in usmeri. Res se veselim jeseni. Jakob bo menjal vrtec, Zara gre v večjo skupino, Aljaž pa ostane s svojo vzgojiteljico, le otroci bodo večinoma »novi«, ker so mu prejšnji odšli v šolo. Mislim, da bodo spremembe pozitivne, ker bodo skupaj in bomo tudi tukaj malo prihranili s časom, saj bo vožnje manj. Aljaž in Zara bosta hodila tudi vsak na svojo popoldansko aktivnost. Zara bo plesala, Aljaž pa bi rad igral nogomet, pa se še nismo čisto odločili ali bi ga vpisali ali ne. Do zdaj je hodil na telovadbo, a pravi, da bi poskusil nekaj bolj usmerjenega. Bomo videli. V vsakem primeru bo zanimivo in pestro in zraven treh otrok včasih res ni več enostavno slediti, haha.

Želim vam čim bolj umirjen začetek novega vrtčevskega in šolskega leta, uspešno leto, veliko zdravja in veliko elana za uresničevanje vseh načrtov. Vzemite ta september kot priložnost za nov začetek.