Posebne priložnosti, Prazniki

Priprave na praznike

Prazniki se vse bolj približujejo in mislim, da se vse mame trenutno intenzivno pripravljamo na praznično norijo, ki nas čaka. Čeprav se trudimo, da bi v ospredju ostala sproščeno vzdušje, toplina in ljubezen, smo nezavedno obremenjene z vsemi stvarmi, ki jih moramo postoriti, z nakupi, ki jih moramo opraviti, darili, ki jih moramo podariti, okraski, ki jih želimo narediti in hrano, ki jo želimo pripraviti. Če ste take, kot jaz, potem ste polne idej in zagona, a ima dan veliko premalo ur. Vsako leto se mi zgodi, da načrtujem veliko več aktivnosti, druženja in obiskov, kot mi jih potem uspe izpeljati, zato sem letos že v startu ta seznam skrčila, hihi.

Prva stvar, ki jo naredim vsako leto je, da otrokom kupim ujemajoče božične pižamice ali kakšen drugi kos oblačila, ki ima božični motiv in je primeren za kakšne praznične zabave in praznovanja. Otrokom je to zelo všeč in vedno se z veseljem oblečejo v karkoli, kar ima motiv Božička, jelenčkov in drugih prazničnih likov. To se mi zdi tak lušten uvod v praznike in po navadi jih začnejo nositi okoli prve adventne nedelje, obvezno pa jih nosijo na božični večer, ko postavljamo smrekico. Prvega decembra začnemo odpirati adventni koledar. Pred tem vedno pripravim naloge, ki jih skrijem v predalčke adventnega koledarja iz blaga in ki jih potem skupaj izpolnjujemo. Naloge v adventnem koledarju so različne, vse od skupnega branja božičnih zgodb, ustvarjanja okraskov, darila za najbližje do peke piškotov ipd. V mislih imam to, da smo skupaj in da kvalitetno izkoristimo prosti čas in otroci so vedno navdušeni. Med priprave na praznike sodi tudi poslušanje božičnih pesmi, ogled prižiga lučk v domačem kraju in v katerem izmed večjih krajev, obdarovanje otrok, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin in pogovor o praznikih ter o njihovem pomenu.

Zame je smisel praznikov ta, da smo skupaj in da se imamo radi. Želim, da ostanemo skromni in prizemljeni in da se pritisku okolice upremo v tej meri, da ostanemo neobremenjeni z darili in nakupovanjem. Lepo je podariti darilo in lepo ga je dobiti, a to ni glavna stvar tega najlepšega časa v letu. Iskreno se veselim, da bo tudi naše kraje pobelil sneg in da se bomo greli na toplem ter opazovali zimsko idilo ob čaju in piškotih ter praznično okrašenem stanovanju. Za nami je prva adventna nedelja, prižgali smo že prvo svečko na venčku. Čas je, da začnem razmišljati še o ostalih malenkostih. Lepo bo.

Želim vam lep december in čudovite praznike. Ne pozabite na to, da največ štejejo skupni trenutki. Ni važno, ali v tem času pečemo vaniljeve rogljičke, ali orehovo potico in ni važno, ali bodo otroci dobili najdražji komplet lego kock, ali samo kakšno majhno pozornost. Važno je, da smo skupaj, da smo na toplem ter srečni in zdravi.