Dojenček, Spanje

Spalna rutina (večerna in dnevna)

spalna_rutina_vecerna_in_dnevna_10.5.2017_www.wowbaby.si1_750

Rutina mi je bila že od nekdaj pomembna in vedno sem vedela, da ji bomo v moji družini posvečali veliko pozornosti. Že med prvo nosečnostjo sem razmišljala o tem, kako bom vzpostavila spalno rutino dojenčka in kako mu bom pomagala pri tem, da ne bo zamenjal dnevna in noči. Po moji izkušnji je spalna rutina tista, ki omogoča, da se dojenček lažje umiri in hitreje zaspi. Tudi starši smo s pomočjo spalne rutine bolj umirjeni, otroci pa se na njo navadijo in se je veselijo ter lepše spijo. Z vzpostavitvijo spalne rutine lahko tako starši, kot otroci veliko pridobimo (tudi nekaj več miru in tišine ob večerih, hihi).

Vzpostavitev rutine traja dlje časa oz. vse dokler dojenček (ali malček, otrok) in starša ne najdejo skupno pot, ki ustreza vsem. Zelo pomembno v prvih mesecih otrokovega življenja je, da se mama zna prilagoditi dojenčku in se pravočasno ter primerno odzvati na njegove potrebe. Prvi teden ali dva je prav, da mama veliko počiva in, da je blizu dojenčka. Takrat ga lahko opazuje in vidi, kdaj se prebuja, kdaj je lačen, kdaj ga je potrebno previti itd. Po nekaj dneh opazovanja vidimo, da se vzorec vedenja ponavlja in na podlagi tega se vzpostavi dnevna rutina.

Z Aljažem sva se zjutraj zbujala ob približno istem času, se nato nahranila, naredila jutranjo nego in se preoblekla v dnevna oblačila, da je začutil, da se je dan začel in da je le-ta drugačen od noči, ko je tema, tišina in smo v pižamicah. Enako sem počela tudi pri Zari in Jakobu. Kadar je bil čas za spanje, sem prižgala glasbo na vrtiljaku, jih podojila in uspavala s pomočjo dojenja in/ali dude, jim nato ponudila še ninico ter jih položila v posteljico. Ko so bili še čisto majhni, so čez dan spali v svoji sobici, ponoči pa v spalnici. Tako sem imela občutek, da bodo lažje ločili med dnevno spalno rutino in dnevnim spancem ter nočno spalno rutino in nočnim spancem. Na začetku, ko dojenčki veliko spijo, je rutina v bistvu hranjenje in previjanje ter uspavanje ob približno istih urah. Urnik dojenčka se hitro spreminja, zmoti pa jih lahko tudi kakšen od zunanjih dejavnikov. Svoje otroke sem dojila po potrebi, vse ostalo pa je bilo dokaj predvidljivo. Na sprehode smo hodili ob istem času, kuhali in jedli ob istem času, pospravljali ob istem času itd. Čez dan so velikokrat spali tudi v otroškem v vozičku ali med vožnjo z avtom. Takrat posebne spalne rutine nismo imeli, razen to, da sem jih pred tem nahranila in previla, s seboj pa sem vedno nosila dudo in kakšno tetra plenico ter odejico.

Najpomembnejša je večerna rutina, ki jo opravimo pred spanjem. Večerna rutina traja nekoliko dlje časa, saj ponavadi vključuje še večerjo, kopanje, brisanje z brisačo, nego kože s kremo, previjanje, oblačenje bodijapižamice in nogavičk(odvisno od letnega časa in tega iz kakšnega materiala je pižamica in ali je na stopalca ali brez; pozimi je zelo praktična tudi spalna vreča), umivanje zobkov, poslušanje pesmic in/ali branje zgodbic. Lepo je, če del večerne rutine postane nekaj, kar je otroku prijetno in ga poveže s svojima staršema in bratci ter sestricami. Pri nas doma je to branje zgodbic in crkljanje. Včasih se skupaj stisnemo pod odejo in se pogovarjamo o preteklem dnevu, vedno pa se objamemo in poljubimo ter si zaželimo lahko noč. Aljaž in Zara imata ob sebi najljubše plišaste igračke, Jakob pa ima svojo ninico ter mehko odejo. Medtem, ko podojim in uspavam Jakoba, sta otroka vsak v svoji postelji in zaspita. Dneve zaključimo zelo mirno in čeprav je nekaj časa trajalo, da smo postali tako usklajeni, se lahko ravno rutini zahvalim za to, da imam vsak večer nekaj prostih trenutkov zase in za partnerja.Želim vam čim več mirnih trenutkov uspavanja in prespanih noči. Uro za spanje in spalno rutino, izberete sami, in sicer glede na utrujenost otroka. Otrok ne sme biti preveč utrujen in tudi ne premalo. Vem, sliši se, kot da je pravi trenutek nemogoče predvideti, a včasih je potreben samo čas, da se z otrokom uskladimo in da se na rutino navadimo. Vso srečo!

 

Mamica treh otrok Nina Držaj, Z ljubeznijo, mama.