Posebne priložnosti, Prazniki

»Teta, ali boš moja krstna botra?« oz. priprave na Sveti krst

nina_drzaj_priprave_na_krst_wowbaby

Še nedolgo nazaj sem se pripravljala na Jakobov krst, izbirala datum in cerkev, kraj pogostitve in hrano, njemu izbirala oblačiladodatke in krstno svečo, ostalim pa svečana oblačila in čevlje ter ostale stvari, ki jih bomo imeli zraven. Luštno je bilo te trenutke deliti s sestro, ki je krstna botra vsem mojim otrokom, in v bistvu se mi zdi, kot da bi se nedolgo nazaj prvič znašla v vlogi mame, ki nese svojega otroka h krstu. Leta res hitro minejo. No, pred nekaj dnevi sem izvedela, da bom vse to lahko doživela v nekoliko obrnjeni vlogi. Tokrat bom jaz krstna botra in ne bi mogla biti srečnejša.

To vlogo bom vzela čisto resno in se na njo tudi odgovorno pripravila, hihi. Za svojega nečaka bi naredila vse in z veseljem bom prevzela njegovo versko vzgojo ter njegovima staršema pomagala pri tem, da ga bom usmerjala na pravo pot. V življenju so vzponi in padci in nikoli ne škodi, če imaš ob sebi veliko podpore in ljudi, na katere lahko računaš. Tudi, če ne bi bila verna in to v našem okolju ne bi bila navada, bi, kot teta, opravljala podobno vlogo. Družina mi pomeni največ in krst zame osebno ni samo praznovanje, priložnost, ko se lepo oblečemo in trenutek, ko otroke bogato obdarimo. Krst je zame trenutek, ko otroka sprejmemo medse in mu pokažemo, da mu stojimo ob strani, hkrati pa je čudovita priložnost, da se družina med seboj še bolj poveže. Ker je kljub temu lepo načrtovati praznovanje, bom sestri z veseljem priskočila na pomoč in ji pomagala pri nakupu potrebščin.

Zame osebno je bilo najbolj zabavno nakupovati oblačila za Zaro. Za punčke je vedno toliko lepega na izbiro, da se je kar težko odločiti. Trakci za glaviconogavičke v različnih barvnih odtenkih bele, bež in roza ter s čipko ali brez, copatki in čeveljcioblekice, različne jopice in boleri ter drugi dodatki. Za Zaro sem takrat izbrala vse v beli barvi. Spodaj sem ji oblekla bel bodi in bele nogavičke, čez pa belo svečano obleko in bolero ter obula mehke čevlje. Na glavi je imela beltrakec. Aljaž je imel oblečeno srajcojopič in hlače v belo-bež kombinaciji, Jakob pa je bil oblečen v bež komplet pletenih hlač in puloverja. Spodaj je imel bodi, ki je bil narejen, kot srajca. Za nečaka bo sestra najbrž izbrala kaj podobnega. Obvezno bo imel oblečene nogavičke in bodi, na to bova kombinirali komplet hlač in jopiča ali jopice/puloverja, na glavi pa bo imel kapico ali klobuček. Glede na to, da bo krst poleti, bosta jopica in kapica prišli v poštev v cerkvi, zunaj pa bo lahko brez ali samo s klobučkom. S seboj v cerkev je potrebno imeti še krstno svečo in belo oblačilo, dekico. Mislim, da bomo na to dvoje zapisali njegovo ime in dodali še datum krsta, da bo ostalo kot lep spomin. Ne smemo pozabiti še na pogostitev in krstno torto, potem pa bo počasi poskrbljeno za vse.

Se že veselim in že vidim, kako vesela bosta tudi Aljaž in Zara. Še vedno se spomnita Jakobovega krsta in mislim, da se bosta pri pripravah in na praznovanju počutila zelo domača. Tudi Jakob je zadovoljen vedno, ko se kaj dogaja. Kakor hitro vidi bratranca začne kazati s prstom nanj in ga želi prijeti ter stisniti k sebi. Sigurno mu bo všeč to, da se bomo na krstu kar cel dan družili.

Še nekaj priprav in ponovno bom ponosna botrica (sem že krstna in birmanska botra). Morda sem od navdušenja še na kaj pozabila, haha. Bi potrebščinam, ki so omenjene v članku, še kaj dodali? Kako ste pa vi uredili svoje malčke za krst?

 

Nina, Z ljubeznijo, mama.