Aktivnosti in ustvarjanje, Posebne priložnosti, Prazniki

VELIKONOČNI PIRHI: barvanje jajčk na naraven način

velikonocna jajcka

Pomlad je tu in bližajo se velikonočni prazniki. Na spletu sem poiskala naraven način barvanja jajčk in ta način barvanja preizkusila doma. Sodelovala je vsa družina in jajčke oz. pirhi so več kot uspeli. Enostavno so krasni, obarvani z naravnimi barvami in še ustvarjanje je zabavno in luštno. Zato povabite še ostale, saj boste skupaj preživeli čudovit ustvarjalni čas. Opisu sem dodala še fotografije za lažje razumevanje.

Pa prijetno ustvarjanje!

Postopek barvanje jajčk na naraven način sem našla na http://bigsislilsis.com/

Tudi pri barvanju velikonočnih jajc se lahko zavedamo pomena zdravja in se izognemo umetnim barvilom, ki jih kupimo v trgovinah.
Za pripravo/dekoracijo jajc boste potrebovali:
– kis
– škarje
– hlačne nogavice- najlonke
– gumice ali vrvice
– podolgovato žlico
– papirnate brisače
– rastlinsko olje

velika noc

Na našem travniku smo nabrali regrat, travo, deteljico, marjetice,..kar pač smo našli, samo da je bilo različnih oblik in lepih vzorcev.

 

Kot prvo boste morali v naravi nabrati liste, cvetove ali uporabiti tudi nalepke, ki bodo služile za dekoracijo, seveda odvisno od vaših želja. Primer nabranega lahko vidite tukaj.

 

Potrebujete jajca s čim svetlejšo lupino, nekuhana in škatlo za jajca za odlaganje. Potrebujemo zelenjavo/sadje iz katerih bomo pridobili naravna barvila:
– 1 glava rdečega zelja (za modro barvilo)
– olupki treh »rumenih« čebul (za rjasto barvo)
– 1 vrečka svežih brusnic (za rjavkasto barvo)

Glede na zelenjavo poiščite kozice oz. lonce primernih velikosti. Vsako zelenjavo boste dali v svoj lonec.
Nasvet: preden v lonec daste vodo, položite vanj jajce in napolnite lonec s toliko vode, da prekrije jajce vsaj za centimeter. Nato jajce odstranite. Ne dodajajte več vode, saj barvilo kasneje ne bo izrazito in bo preveč razredčeno.

Zelje narežite na manjše kose in ga dajte v lonec. Prav tako čebulo v drug lonec in brusnice v tretji lonec. Vse tri lonce pustite vreti 30 minut. Pokrijte s pokrovkami, da zmanjšate izhlapevanje. Po 30 minutah pustite, da se voda nekoliko ohladi, nato precedite vsebino v sklede, jo stisnete, da odstranite vso preostalo tekočino. Lonce operite in v njih iz skled zlijete barvila. Lonce z barvili pokrijete s pokrovkami in jih daste na štedilnik na nižjo temperaturo, da ohranijo toploto, med tem ko se bodo pripravljala jajca.

velikonocni pirhi

Tako smo to počeli mi. Uporabili smo olupke svetle in rdeče čebule, saj rdečih brusnic nismo imeli.

 

Tu so naravna barvila v loncih, ki čakajo na jajca.

 

Hlačne nogavice narežite na pribl. 10 cm dolge kose.

 

Sedaj pride zabavnejši del. Liste, cvetove ali nalepke po želji nadenite ali nalepite na jajce. Nekateri rastlinski deli se bodo lepše zalepili na jajce, če jih prej pomočite v vodo.

 

Jajce vstavite v najlonko, preverite, če je vaša dekoracija na istem mestu in takšna, kot si jo želite, previdno povlecite najlonko, da se nekoliko raztegne, in zavežite z vrvico ali gumico na dnu. Potrebno bo malo spretnosti, morda tudi pomoči še nekoga.

 

Obrežete najlonko, če je potrebno.

Ponovite postopek še z vsemi preostalimi jajci. Tukaj so pripravljena jajca za barvanje.
Vrnite se k barvilom, ki morajo ponovno rahlo zavreti in vmešajte vinski kis. Za zelje 4 čajne žličke, za preostala lonca s čebulo in brusnicami, ki sta bila manjša, pa 3 žličke kisa.

Previdno spustite jajca v ponev in kuhajte 30 minut (ne sme vreti). Po 30 minutah štedilnik izklopite, lonce pokrijte in pustite stati 2-3 ure ali dokler ne dobite želene barve (čebulno barvilo potrebuje manj časa). Jajca iz loncev poberite z žlico in jih odložite na škatle za jajca, da se rahlo ohladijo. Tako bodo zgledala, ko jih boste vzeli iz naravne barve.

Ko jajca niso več prevroča, jim previdno snamete gumice/vrvi in najlonke, zavrzite dekoracijo in dodatke.

 

velikonocna jajcka

Navlažite papirnato brisačo z rastlinskim oljem in pobrišite jajca, da bodo sijoča. Bodite previdni, saj lahko nekatera barvila pri tem odstranite. Obrišite odvečno olje z dodatno papirnato brisačo. Barvanje na ta način je rahlo zamudno, vendar je končni rezultat čudovit in skupaj z domačimi prav zabaven. Pokaže se vaša ustvarjalnost in neučakani boste, da vidite rezultat svojega dela.

barvanje pirhov

Opomba:
Poskusite npr. jajce, obarvano s čebulnimi olupki, dati v barvilo zelja. Izid bo zelo zanimiv, saj jajca dobijo marmornati učinek, rahlo pisan.

Idej je veliko, preizkušajte in vznemirljivo bo čakati na končni izdelek. Za barvanje jajc lahko uporabite mnogo drugih naravnih sestavin.

 

Obilo veselja ob ustvarjanju in lepe praznike!

 

Takšne pa so bile naše. Ponosni zelo!

velika noc pirhi

 

 

Vabljeni tudi k ugodnim nakupom na www.wowbaby.si, da razveselite sebe in svoje najdražje!

Če bi bil/a rada obveščen/a o vseh novostih, o novih zapisih in aktualnih popustih, te vabim, da se čimprej prijaviš na e-novičke in tako boš vedno med prvimi, ki bodo seznanjeni z vsemi novostmi. Prijaviš se TUKAJ.