Posebne priložnosti, Pust, Recepti

WOW! RECEPT ZA KROFE, KI USPEJO PRAV VSAKEMU

pustni krofi

Moja zgodba:
Priznam, nisem najbolj spretna pri izdelavi peciva in slaščic, in peko le-teh raje prepustim mojstricam, jaz pa jih z veseljem pokušam .
A letos sem se odločila poskusit še enkrat, z novim receptom, ki sem ga našla med množico objavljenih na spletu, katerih je res ogromno, predvsem sedaj v predpustnem času, in vsak prisega na svoj recept .

Želim si krofe, ki ne bodo spet čudne okrogle oblike, črni, gubasti, surovi v sredini,….rada bi take lepe, z obročem , da presenetim in razveselim svoje sladkosnede domače”, sem si rekla. In je uspelo!!! Jupi! Kakšno veselje! 
Če je uspelo meni, bo vsakemu, hihi.

Zato z veseljem podelim moj preizkušen recept še z vami in vam želim obilo užitkov ob ustvarjanju, še bolj pa dober tek, ko boste poskusili nebeško mehke, slastne krofe izpod svojih rok!

P.S: krofi so odlični tudi naslednji dan , pohvalili so jih vsi domači, zmanjkali so takoj.

 

TRAJANJE: ok. 2,5 – 3 h

RECEPT (iz te mase sem dobila 28 krofov)

500 g ostre moke

500 g gladke moke

1 dag soli

10 dag svežega kvasa (2,5 kocke)

3 žličke kristalnega sladkorja (za vzhajanje kvasa)

10 dag kristalnega sladkorja (za maso z rumenjaki)

4,5 dcl mlačnega mleka (0,5 dlc za vzhajanje kvasa in 4 dcl za maso z rumenjaki)

9 rumenjakov

1 vanilin sladkor

malo vanilijeve arome

12 dag belega olja

2 žlici ruma

1,5-2 l belega olja za cvrtje

marelična marmelada za polnitev (ali katera koli druga po okusu)

sladkor v prahu za posip

 

POTREBŠČINE:

večji bombažni prt za odlaganje krofov

večja kozica za peko krofov (za 4-6 krofov, da se med peko ne dotikajo) in pokrovka

penovka

papirnate brisače in pladenj za odlaganje, da se krofi odcedijo olja

“injekcija” za polnjenje krofov z marmelado

stroj za mešanje testa

ročni mešalec

tehtnica

lesena kuhalnica

 

POSTOPEK

V večji skledi zmešamo obe moki s soljo. V sredini naredimo luknjo, kamor bomo kasneje zlili kvas z mlekom.

V drugi skledici zdrobimo svež kvas, na katerega posujemo 3 žličke sladkorja. Mleko zagrejemo, da je mlačno (nikakor ne sme biti vroč, ker uničuje kvas in rumenjake). Ok. 0,5 dcl mlačnega mleka prilijemo h kvasu (preostanek mleka hranimo za kasneje, ker ga bomo vmešali k rumenjakom). Premešamo kvas z mlekom in sladkorjem, ter vse skupaj zlijemo v pripravljeno luknjo v moki, ter vmešan kvas “rahlo posujemo” z moko od strani in pustimo tako vzhajat. Pri meni je trajalo vzhajanje 15 min, saj je bila kuhinja topla.

Ta čas, ko kvas vzhaja, vzamemo tretjo skledo v katero damo vse rumenjake, 10 dag sladkorja in vanilin sladkor ter mešamo z ročnim mešalnikom, da se speni. Dodamo še 12 dag belega olja in 2 kapljici vanilijeve arome, ter še enkrat zmešamo. Dodamo še preostanek mlačnega mleka in vse skupaj še zadnjič premešamo z ročnim mešalnikom.

Ko je kvas vzhajan…Zmesi rumenjakov dodamo še 2 žlici ruma, premešamo z žlico, ter zmes dolijemo k vzhajanemu kvasu in moki. Ker je potrebno zmes mešati kar 15 minut, je priporočljivo to narediti s strojnim mešalnikom z nastavkom za kvašeno testo, saj to opravi na mesto vas in testo res temeljito premeša. Testo mora biti gladko.

Ta čas, ko mešalec meša, si pripravimo večji prt, ki ga posujemo z moko, da se krofi ne bodo sprijemali nanj, pladenj s papirnatimi brisačami za odlaganje krofov in tehtnico.

Nastalo testo damo na desko. Z nožem si vsakič odrežemo približno 70 g testa, ki ga z dlanmi oblikujemo v lepo gladko kroglico, katero potem odložimo na pomokan prt. Pazimo, da imajo kroglice med seboj dovolj prostora, saj se bodo med vzhajanjem podvojile. Ko porabimo vso testo (sama sem naredila 28 kroglic), jih pokrijemo s prtom in pustimo vzhajat ok. 45 min – 1 ure.

Pripravimo kozico in vanjo vlijemo za 2 prsta belega olja. Segrevamo ga počasi, nikoli ne damo na najvišjo moč. Z leseno kuhalnico preizkusimo pravo temperaturo olja in ta je, ko se od kuhalnice, ki jo potopimo na dno olja, enakomerno dvigajo mehurčki. Pripravimo tudi marmelado in injekcijo za polnjenje krofov.

Ko so krofi vzhajani, jih nežno obrnemo in polagamo v olje “z glavo” navzdol, torej, jih damo v olje z zgornjo vzhajano stranjo in samo tolikšno količino, da vsi plavajo, ne smejo se dotikat dna in drug drugega. Pokrijemo jih s pokrovko in pustimo peči 3-4 minute na eni strani. Nato odkrijemo in jih obrnemo, ter jih pečemo brez pokrovke še pribl. 3 minute.

Pečene položimo na papirnate brisače, da se odcedijo odvečnega olja in še vroče napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.

Krofi po tem receptu so izredno mehki, z lepim obročem in zelo okusni.

pustni krofi

 

Razveselite svoje najbližje z najbolj okusnimi krofi. Pa dober tek!