Nosečnost

Zagledala sem plusek. Kaj pa zdaj?

blogerka_ambasadorka_nina_drzaj_z_ljubeznijo__mama_wowbaby

Trenutek, ko izvemo za nosečnost, je zagotovo eden najpomembnejših v našem življenju. Nekateri nanj že dolgo čakamo, spet druge nosečnost preseneti. Ne glede na situacijo, so lahko prvi tedni polni novih občutkov, hormonskih sprememb, skrbi in tudi veselja ter sreče. V svetu, kjer so informacije lahko dostopne, se lahko hitro izgubiš. Ogromno je nasvetov, vsebin, mnenj in izkušenj, med katerimi je težko presoditi, katera bo koristila tebi. Sama sem vedno raje prebirala knjige in poslušala izkušnje mamic, ki so na svet gledale podobno, kot jaz. Njim sem lahko zaupala tudi svoji skrbi in jih zasula s svojimi (smešnimi, začetniškimi) vprašanji: »Zagledala sem plusek. Kaj pa zdaj? Moram kaj spremeniti? Moram kaj drugače jesti? Tako čudno se počutim. A naj kaj več počivam in spim? Najraje bi kar vsem povedala. Lahko? Zakaj pa ne? V trebuščku me nekaj ščemi. A so to že brce?«. Res je luštno, če imaš nekoga, s katerim se lahko o vsem tem pogovoriš in ki s tabo deli navdušenje ter veselje.

Tukaj sem, da vam povem, da so vsi vaši občutki, čustva, misli in vprašanja normalni. Na začetku boste imele občutek, da čas mineva zelo počasi in da trebušček kar noče zrasti, nato pa se boste samo obrnile in v rokah že držale majhno štručko. Globoko vdihnite. Čaka vas prijetno popotovanje v materinstvo, ki bo nekaj najlepšega in najbolj odgovornega, kar se vam bo v življenju zgodilo. Prve tedne nosečnosti izkoristite za počitek in se veselite ter počasi razmislite o tem, kako boste novico sporočile svojemu partnerju, družini in prijateljem. Zdaj je pravi čas, da se naročite na prvi pregled pri ginekologu, začnete pa lahko pisati tudi Nosečkin dnevnik, ki vas bo usmerjal ter ohranil vse vaše spomine. Ker pod vašim srcem raste novo življenje, morate razmišljati tudi o svoji prehrani, jemanju folne kisline, zadostni količini popite vode in gibanju. Zdaj je pravi čas, da osvojite nekaj zdravih navad, ki vam bodo pomagale k boljšemu počutju. Z njimi bo lažje tudi soočanje z vsemi nosečniškimi težavami. Če vam je slabo, si lahko pomagate s pripravki iz ingverja, z jutranjim obrokom krekerjev ali prepečenca ipd. Nasvetov je veliko, a včasih se zgodi, da ne pomaga noben, žal. Držim pesti, da mine! Vaše telo se bo začelo spreminjati. Kmalu si boste morale omisliti nekaj osnovnih kosov nosečniških oblačil. Potrebovale boste recimo kavbojke, udoben nedrček, elastične spodnje majice in majice ali obleke. Rast trebuščka in pridobivanje kilogramov lahko povzročita strije, zato je nega kože v tem obdobju zelo pomembna. Med prve nakupe nosečnice zato spadajo olja ali kreme proti strijam in pa tudi materinska blazina, ki bo nosečnico spremljala med spanjem in ji nudila več udobja. Nič ni narobe, če že v prvih mesecih nosečnosti začnete razmišljati o stvareh, ki jih bo potrebno nakupiti in pripraviti za otročka ter si naredite okviren načrt okoli proračuna, ki ga imate.

Nakupe si lahko olajšate tako, da kupite vsaki mesec nekaj, zato, da niste preveč finančno (in tudi telesno; nakupovanje z velikim trebuhom in zateklimi nogami je naporno) obremenjene. Luštno je, če najdete eno ali dve trgovini, kjer imajo na enem mestu čim več kakovostnih in uporabnih potrebščin za novorojenčke in večino nakupite tam. Še bolj luštno pa je, če gre za spletno trgovino in lahko nakup opravite iz udobja vašega doma ter vam stvari še dostavijo (moj daleč najljubši način nakupovanja, hihi). Ponudba je ogromna in tudi niso vse stvari enako pomembne ter uporabne. Da ne bi izgubljale časa in živcev, bom v prihodnjih tednih pripravila še nekaj objav o stvareh, ki jih boste potrebovale, o tem, kaj lahko kupite za dušo in kaj je nujno, o tem kakšne so razlike v nakupih, glede na letni čas, v katerem boste rodile in o vseh podobnih vprašanjih, ki se vam bodo porajale med nosečnostjo ter med prvimi tedni, meseci in leti življenja z otročki. Oh, s kakšnim veseljem sem nakupovala najmanjša oblačilca. Tudi zdaj rada kupim kaj lepega, a oblačila za novorojenčka imajo poseben čar, pa četudi so kupljena kot darilo za bližnje.

Ko bi me videle, kako prikupno zmedena sem bila, v povezavi s številkami oblačil in nakupi potrebščin ter pri izbiri opreme, ne bi verjele, da zdaj svetujem drugim nosečkam in mamicam, hihi. Ja, materinstvo te nauči marsičesa. Še posebej, če greš skozi ta proces večkrat in je pri vsakem otročku kaj drugače. Tudi skupaj se bomo kaj naučile in škoda bi bilo, če tega ne bi delile z drugimi.

Nina Držaj, Z ljubeznijo, mama.

 

Bi bil/a rad/a obveščena še o vseh novostih, drugih novih zapisih in aktualnih popustih?Potem te vabimo, da se čimprej prijaviš na e-novičke in tako boš vedno med prvimi, ki bodo seznanjeni z vsemi novostmi. Prijaviš se TUKAJ.