Mi kot družina, Preživljanje prostega časa

Zmenek z mojim otrokom

zmenek_nina_drzaj_z_ljubeznijo_mama_wowbaby.si_29.7.2017_750

Mamice se boste najbrž strinjale, da je uskladiti delo, dom in družino zelo zahtevna naloga, kajne? Vsaka od nas si želi z otrokom preživeti čim več kakovostnega časa, a včasih je to zelo težko. Zaradi vsakodnevnih obveznosti ne gre drugače, kot da se skupnih trenutkov lotimo načrtno. Otroke že od nekdaj vključujem tudi v gospodinjska opravila, navajeni smo, da vse počnemo skupaj, veliko smo zunaj, veliko beremo, nikoli ne preskočimo skupne večerne rutine ipd. Moram reči, da nam kar uspeva, a »ena na ena« časa je kljub temu bolj malo. Pri nas doma imamo zato zmenkarije, hihi.

Vsake toliko časa se ločimo in takrat grem z enim od otrok na zmenek jaz, naslednjič grem z drugim in potem je na vrsti še Tomi (ker je Jakob še toliko majhen, da imam jaz z njim kar veliko časa »ena na ena«, ga na zmenek posebej še ne vodim, atiju pa je všeč, če sta lahko malo skupaj, ker prvo leto ni prišel toliko na vrsto). Ni nujno, da počnemo kaj posebnega ali nevsakdanjega. Naši zmenki so preprosti, pomembno pa je le to, da imamo nekaj uric samo za pogovor, igro in druženje. Ravno prejšnji teden je bil na vrsti moj zmenek z Zaro. Že nekaj časa je minilo, odkar sva bili čisto sami, zato sva se obe močno veselili. Odpravili sva se na sladoled in se ustavili še na otroških delavnicah, ki so ravnokar potekale v bližini kavarne. Med najinim zmenkom, ko sva sproščeno klepetali, sem ji podarila še majhno pozornost in videla sem, da ji to res veliko pomeni. Darila so po navadi rezervirana za kakšne posebne priložnosti, praznovanja in dogodke, a tokrat sem v trgovini zagledala gumice in špangice ter se takoj spomnila na njo, zato sem ji jih podarila. Po koncu zmenka se mi je večkrat zahvalila, mi povedala, da se je imela lepo in da me ima rada in tudi jaz sem čutila, da sva se ponovno povezali. Če je otrok v družini več, se je potrebno za to navezanost in pozornost še nekoliko bolj potruditi in ta ideja z zmenkarijami se mi zdi odlična. Saj se tudi doma kdaj umaknemo in počnemo kaj posebej ali gremo posebej na sprehod. Včasih samo z enim otrokom, spet drugič z dvema in tretjič vsi. Kakor kdaj, a občutek ni enak, kot na zmenku.

Ta teden je bil za zmenek na vrsti Aljaž. Tudi z njim sem se odpravila na sladoled in potem še v knjižnico, ker oba obožujeva knjige in se lahko tam zadrživa res dolgo časa, hihi. Z njim je vedno zabavno in zdaj se lahko pogovarjava že čisto »po odraslo«. Vedno me preseneti to, kako je že dojemljiv. Tudi njega je čakalo darilce (se trudim, da pri takšnih stvareh ne delam razlik) in tudi on je bil navdušen nad skupaj preživetim popoldnevom. Zdaj je na vrsti še ati, da jih odpelje na zmenek in z njimi preživi nekaj sproščenih trenutkov, in seveda se oba (oz. vsi trije) že zelo veselita. To so za vse nas nepozabni trenutki.

Čas preživet z otroki, je naložba v njih in naložba za prihodnost. Enakomerno porazdeljena pozornost je ključna tudi zato, da je ljubosumja, nagajivosti, primerjanja in tekmovanja, med otroki, čim manj. Po takšnih skupnih trenutkih so otroci kot prerojeni. Manj je prepirčkov in zbadanja, več pa poslušnosti, strpnosti in nežnosti. Močno priporočam, predvsem po rojstvu sorojencev, in kasneje ob kakšnih težavah, ali pa kar tako, za dušo.

Prispevek je zapisala Nina Držaj, Z ljubeznijo, mama.

FOTO: NLP Studio