Dojenček, Oblačenje, Vse novice

KOLIKO BODIJEV POTREBUJEM ZA NOVOROJENČKA?

bodi-za-novorojencka

“Rabiš jih full!”
“Ne potrebuješ jih veliko, saj sproti pereš.”
“Naredi si zalogo!”
“Rabiš 14 bodijev v 56 in pol toliko v 62.”
Itd.

Koliko enih nasvetov, lastnih mnenj in izkušenj drugih skozi nosečnost slišimo, kajne? Normalno, a zna biti obremenjujoče.

 

otroski-komplet
Pa vendar, resnica je ta, da bo vsak zase najbolje vedel, kakšen bo njegov vsakdan ob prihodu otroka: ali boš kot starš spočit, utrujen in voljan še prati, likati in to vse sproti. Kar se bo seveda izkazalo kasneje. Tega ne moreš vedei vnaprej. Ali boš imel pomoč domačih? Ali imaš na voljo sušilni stroj, ki ti veliko olajša, pohitri zadevo? Ali bo otrok polival? Tega nihče ne ve. Konec koncev, ali si lahko večjo zalogo sploh privoščiš?

Toliko enih dejavnikov. In nismo si enaki, vsak funkcionira drugače, dogodki so različni, okoliščine, letni časi, in pa otročki tudi, tega se ne da predvideti.

Zato svetujem, da se držite enostavne logike, da otrok potrebuje v začetnih mesecih en sloj oblačil več, kot vi, ker še ne uravnava toplote. Npr. en sloj več je tudi, ko vi oblečete kratke rokave, kar pomeni za novorjenčka dolg rokav. Če vi jeseni oblečete eno majico, dojenček potrebuje dva sloja itd. Več o tem lepo razložijo v materinski šoli. Konec koncev, ko postanemo starši, imamo okrog sebe vedno kakšno plenico ali jopo. Četudi nas vreme preseneti, otroka ovijemo, pokrijemo, dodatno oblečemo in sloj odstranimo, če postane prevroče. Čebulno oblačenje kot pri odraslih.

Premislite, kaj oblečete skozi ves teden vi, “preštejte” kose. Ja, enostavno preštejte.

Naše spodnje perilo so za dojenčka žabice in bodiji/majčke npr. Štejete naprej…koliko zgornjih delov imate, vrhnjih oblačil, za zunaj glede na letni čas itd.

Pomislite tudi, da se tu in tam zgodi nesreča in je otroka seveda potrebno preobleči. Dodate še kakšen kos. Konec koncev tudi, kako toplo imate doma in kjer bo otrok spal. Predvsem pa se spomnite, da smo trgovine na voljo nonstop in da se kakšna reč da tudi dokupiti, če ti je primanjkuje, in jo hitro prejmeš…

Kopičenje zalog…lahko vam pride vse prav, lahko pa ste ob kup denarja. Resnica.

bodi-za-novorojencka

In koliko bodijev potrebuje novorojenček?
Kar nekaj. Svetujem, da si pripravite število za teden ali dva, da boste lažje shajali in glede na zgoraj vse napisano (letni čas, sušilni stroj, pomoč okolice, finančno stanje,…).

bodi

Podrobni opis modelov bodijev sem zapisala v naslednjem zapisu, ki si ga lahko prebereš TUKAJ.

Če se sprašujete tudi, katero velikost oblačil naj kupite za novorojenčka, pa sem pripravila zapis tudi o razlagi velikostnih številk, ki ga lahko preberete TUKAJ.

Srečno vam želim in prijetne priprave na dojenčka!

 

Bi bil/a rad/a obveščena še o vseh novostih, drugih novih zapisih in aktualnih popustih?Potem te vabimo, da se čimprej prijaviš na e-novičke in tako boš vedno med prvimi, ki bodo seznanjeni z vsemi novostmi. Prijaviš se TUKAJ.